VRAŠČENI NOHTI

Posted by Sanja Radenovic | 15/11/2018

Te mučijo vraščeni nohti? Bi se rad, rada znebila te nadloge, pa ne želiš zaradi tega prestajati manjše operacije? Potem je ta zapis ravno pravšnji zate, da se znebiš strahu in greš v akcijo 🙂

Onyxis lateralis je pogosta bolezen nohta. Stranski rob nohta, eden ali drugi ali pa kar oba, pritiska globoko v kožo nohtnega žleba (obnohtje), kar sprva povzroči bolečino. Pritisk je lahko direkten ali indirekten. Včasih se na tem mestu naredi tudi kurje oko, kar še dodatno poveča bolečino. Če stanja ne saniramo takoj, nastane rdečina, oteklina in pogosto tudi gnojno vnetje z granulacijami.

Bolezen vraščenih nohtov je bolezen moderne dobe. Povzroča jo neprimerna obutev, napačna obremenitev prstov in stopal ter napačna nega nohtov – nepravilno striženje.

Vraščen noht  vedno najprej stanjšamo po sredini tako, da napetost in čvrstost nohta popusti. V najlažji obliki vraščanja, ko je v obnohtju le malo zadebeljene kože, kožo odstranimo (odluščimo), vložimo med kožno gubo in noht tamponček iz vate, ki je prepojen z alkoholom in jo pokrijemo z obližem.

V primeru, da je stanje vraščenega nohta hujše, kjer noht z vso silo pritiska v obnohtje in je kože obilo, pa s kotnimi kleščami odrežemo noht, vendar le toliko, da se ne dotika več kože. Odrezan noht in odvečno kožico odstranimo (odluščimo), dobro razkužimo, tamponiramo in pokrijemo z obližem.

Poznamo še tehniko saniranja vraščenega nohta, z lepljenjem plastičnih ploščic na nohtno ploščo, ali vstavljanja kovinske žičke pod obstranski rob nohta. Takim pripomočkom rečemo sponka ali po domače špangica. Pri tem postopku sponka rahlo dvigne stranske robove nohtov, da ne pritiskajo s silo v obnohtje.

Na zgornji sliki se zelo lepo vidi kako se je pri vraščenem nohtu včasih uporabljala klasična tehnika odstranjevanja vraščenega nohta z delnim odstranjevanjem nohta, potem pa je naknadno bila umeščena sponka. V primerjavi z drugo nogo je noht s sponko dobil bolj ravno obliko ter je zaradi tega manj boleč. Sponka pa hkrati ne moti hoje ali športne aktivnosti.

 

avtorica: Monika Krt